Arı peteklerin genel malzemesi bal mumudur. Bal mumu arının inşaat malzemesidir. Arı kovanın içinde oluşturulan bal mumu yine işçi arılarımız tarafından yapılır. Başlangıçta sıvı halde üretilen bal mumları işçi arının ağzında şekil verilerek kovan içerisinde örülmeye başlar her bir arı toplu ine ucu kadar çıkardığı bal mumunun şekil vererek altıgen şeklinde bal peteğini örmeye başlar.
Arıları petekleri örürken bu işlemi belli bir açı ve standart da yaparlar ki bal üretildiği zaman petek gözenekleri içerisinde ki bal akmasın. Bu sırada arılar kovan içerisinde ki sıcaklığın 35 dereceye ayarlıyorlar . Bu sıcaklığın altında bal mumu şekil almayıp hemen pullaşıp donabilir, bu sıcaklık üstünde de bal mumu eriyerek örülen peteklerin şekli bozulabilir.
“Tellus ut elit telluctus.”
“Lorem ipsum dolor sit amet.”
Arılar kovan içerisinde ki peteği örüp bitirmeden bal üretimine başlamazlar. Kovan içerisinde ki petek örüm işlemi bitirildikten sora her bir işçi arı kovanından çıkarak, çeşitli bitki türleri ve çiçeklerden bazende iklim örtüsünden dolayı yörede yetişen meyve tomurcukları ve meyve köklerinden ördükleri peteğe nektar , polen ve meyve şekeri (fruktoz) taşıyarak kovan içerisinde bal üretimine başlarlar.
“Arıların ürettikleri balı depolamak ya da yavrularını büyütmek amacıyla bal mumundan oluşturduğu altıgen biçimli yapıya bal peteği denir.”
Balları da ördükleri peteklere doldururlar. Bu işlem yaklaşık 3-4 ay sürer. Her bir işçi arının yaklaşık bir çay kaşığı kadar ürettiği ballar petekleri doldurunca son işlem olarak arılar balların dökülmemesi daha sağlam muhafazası için petek üstünü mühürlerler ve böylelikle petek balımız tamamlanmış olur… Arılar kovanlarına çeşitli polen ve nektar türleri taşıdıklarından dolayı bazen peteklerde farklı renk oluşumuna sebep olur.